Scharretong

JAN FEB MAA APR MEI JUN
JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Scharretong_klein

Vis ID

Latijnse naam: Lepidorhombus spp.
Andere benamingen: Schotse schol (of schulle), schartong, sole limande

Familie

Scharretong wordt door onze vissers doorgaans Schotse school of Schotse schulle genoemd naar het vangstgebied aan de Schotse kust. Scharretong wordt vaak gedroogd aangeboden aan de kust. Hondstong of witje (Cglyptocephalus cynoglossus), vroeger ook Atlantische tong genoemd (wat dus niet meer toegelaten is) lijkt er sterk op en is vers op de markt.

Kan uitzonderlijk tot een lengte van 60 cm doorgroeien.

Vangstgebied & aanvoer

Scharretong komt voor in een gematigd klimaat, en is te vinden van IJsland tot de oostelijke Middellandse zee, op een diepte van 7 tot 800 meter.

Seizoen

Scharretong is op zijn best van mei tot december.

Gastronomie

Het is een eerder kleine vissoort met vrij zacht en vetrijk visvlees, die bij ons – in tegenstelling tot in de Zuid-Europese landen ondergewaardeerd wordt. Scharretong kan zowel gebakken, gefrituurd, gegrild als gepocheerd worden.

Voedingswaarde per 100 g :

Energie : 360 kJ / 85 kcal
Eiwitten : 17,0 g
Vetten: 1,5 g

  • Scharretong wordt door onze vissers doorgaans Schotse school of Schotse schulle genoemd naar het vangstgebied aan de Schotse kust.